VMware WorkStation Üzerine ESXI Hypervisor Kurulumu
- Burak KAYACI
- 17 Ağu 2023
- 3 dakikada okunur
Bu yazımda Vmware Workstation üzerine ESXI Hypervisor kurulumunu adım adım anlatacağım. Kurulum için gerekli olan Vmware ESXI hypervisor ve Vmware Workstation uygulamasını buradan indirebilirsiniz.
Vmware ESXI Hypervisor Nedir?
VMware ‘in server işletim sistemidir. Altyapının temel yapı taşıdır. Microsoft ‘un Windows Server işletim sistemi gibi. Ancak bu OS sanallaştırmaya özel olarak tasarlanmış bir server işletim sistemidir. (Hypervisor olarak tanımlanır.)
Birden fazla uygulamayı bir sunucu üzerinde çalıştırmaya ve elinizdeki kaynaklardan daha efektif yararlanmanıza olanak sağlayan güçlü , kararlı ve güvenilir işletim sistemidir.
Vsphere sanallaştırma altyapısı için kullanılan hypervisor ESXI hypervisor dür. Kaynak kullanımı ve işletim sistemi bağımsızlığından dolayı diğer sanallaştırma platformlarından daha avantajlıdır.
ESXI Hypervisor sanal makineleri barındırır, bunları dağıtmaya ve kontrol etmeye yardımcı olacak temel yönetim işlevleri sağlar.
Sanal makine oluşturma
Yapılandırma ayarları
Performans İzleme
İşletim sistemi kontrolü
ESXI Hypervisor'ı anladığımıza göre kuruluma geçebiliriz.
1- İlk olarak Vmware WorkStation kurulumunu gerçekleştireceğiz.
Vmware WorkStation setup dosyasını çalıştırıyoruz.Next ile devam ediyoruz.

Lisans sözleşlemesi şartlarını kabul ederek devam ediyoruz.

Programı kuracağımız diski seçip sonraki adıma geçiyoruz.

Sonrasında next ile devam ederek son adım olan install butonunu seçerek kuruluma başlıyoruz.

Kurulumu başarılı bir şekilde tamamladık. Bu adımdan sonra lisans anahtarımız var ise license butonuna tıklayarak lisansı giriyoruz. Lisans anahtarımız yok ise finish butonuna tıklayarak trial olarak kullanabiliyoruz. Kurulum tamamladığımıza göre 2.adıma yani ESXI Hypervisor kurulumuna geçebiliriz.

2- Vmware Workstation üzerine bir ESXI Hypervisor Kurulumu
Uygulamayı başlatıp File menüsünden New Virtual Machine seçeneğine tıklıyoruz.

Açılan pencerede Custom seçerek next diyoruz. Custom seçmemizin nedeni sanal makine opsiyonlarını seçme imkanımızın olmasıdır.

Bu adımda ESXI işletim sisteminin .iso uzantılı dosyasını Browse seçeneği ile ilgili klasörden seçip next diyerek devam ediyoruz.

Sanal makine ismini ve lokasyonunu ayarlayıp devam ediyoruz.

Sanal makine ismini ve lokasyonu ayarladıktan sonra artık sanal makinemizin donanımsal konfigürasyonlarını (CPU,RAM,Network,Disk) sırası ile ayarlıyoruz. Bu ayarlamayı yaparken kendi makinemizin kaynaklarını göz önüne alarak yapılandırma yapıyoruz. Gerçek ortamda sunucu üzerine kurulum yaparken sunucunun tüm kaynaklarını sanallaştırmış olacaktır.
İlk olarak CPU sayısı ve CPU başına atanacak core miktarını seçiyoruz ve devam ediyoruz.

Daha sonrasında RAM kapasitesini ayarlayarak Devam ediyoruz. CPU da olduğu gibi RAM kapasitesi kendi makinemizin kaynak durumuna göre belirlenir.

Şimdi ise kullanacağımız network adaptör tipini Standart olarak NAT seçip devam ediyoruz.

Son olarak disk ekleme işlemini yapıyoruz. Disk tipi,Disk Oluşturma ve bu diski makinemiz üzerinde hangi partition da saklayacağımızı seçip sanal makinemizi işletim sistemi kurulumuna hazır hale getiriyoruz.




Disk yapılandırmasını da bitirdikten sonra sanal makine oluşturma işlemini tamamlamış oluyoruz. Oluşturduktan sonra sanal makineyi açması için seçili butonu tik edip finish diyerek sanal makinemizi başlatıyoruz.

3. ESXI Hypervisor İşletim Sistemi Kurulumu
Sanal makinemizi ayarladık. Şimdi ise ESXI Hypervisor işletim sistemi kurulumuna geçiyoruz. Bu yazımda ESXI Hypervisor 7.0 Update 3 versiyonu kurulumu yapacağız. Diğer versiyonlar için kurulum işlemleri birbirine yakındır.
Sanal makineyi başlattığımızda boot ekranı bizi karşılayacaktır.

İşletim sistemi ilk kurulum ekranında enter a basılarak devam edilir.

Bu adımda Lisans sözleşlemesi şartlarını F11 tuşuna basarak kabul edip devam ediyoruz.

İşletim sisteminin kurulacağı daha önce belirlemiş olduğumuz disk seçili olarak gelir. Birden fazla disk var ise ilgili diskin üzerine yön tuşları ile gelip seçim yapılmış olur. Enter ile devam edilir.

Disk seçimi yapıldıktan sonra karşımıza klavye dil seçeneği gelir. Yine aşağı yukarı yön tuşları ile ilgili klavye dilinin üzerine gelerek o klavye dili seçilmiş olur. Enter ile devam edilir.

Klavye dilini de belirledikten sonra işletim sistemimizin root yani yetkili kullanıcısının şifre belirleme ekranı gelir. Burada en az sekiz karakter olacak şekilde büyük harf küçük harf ve bir özel karakterli şifre belirlenip Enter ile devam edilir.

Bu adımda artık işletim sistemimiz diske kurulmaya hazır durumdadır. F11 tuşuna basılır ve işletim sistemi diske yazma işlemi başlatılmış olur.

Kurulum başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra sanal makine restart edilir.İşletim sisteminin arayüzünden belirlediğimiz şifre ile işletim sistemine giriş yapılır.

İşletim sistemine giriş yapldıktan sonra ilk olarak network ayarı yapılır. Eğer ağımızda ,DHCP (Otomatik Ip atama) var ise işletim sistemi otomatik bir IP alır. Yok ise bizim işletim sisteminde gerekli network ayarlarını yapmamız gerekir. Bunun için Configure Management Network menüsüne girilir.

Configure Management Network menüsüne girildiğinde ip adresi otomatik almış görünüyorsa almış olduğu Ip adresini kullanabilir ya da Set Static IPV4 address seçeneği seçilerek kendi belirlediğimiz IP adresi burada tanımlanır.

IP adresinin tanımlama işlemleri bittikten sonra vermiş olduğumuz ya da otomatik olarak atanan IP adresine web browser üzerinden erişim sağlanır. Erişim sağlayıp kullanıcı adı (root) ve belirlediğimiz şifre girilerek işletim sistemi web arayüzüne giriş sağlanmış olur.

Başarılı bir şekilde giriş yapıldıktan sonra aşağıdaki ekranı görüntülemiş oluruz.

Bu yazımızda Vmware Workstation ve ESXI Hypervisor işletim sistemini WorkStation üzerine kurmuş olduk. Böylece "VMware WorkStation Üzerine ESXI Hypervisor Kurulumu" konulu yazımın sonuna gelmiş bulunuyorum.
Gelecek yazılarımızda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın...
Comments